БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ІМЕНІ

Георгія Вороного

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Форма входу
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Прогноз погоди

Головна » 2010 » Листопад » 17 » Музею бути!
23:38
Музею бути!

Ольга Оберемко
Президент  Благодійного фонду імені Георгія Вороного

Минуло  понад 20 років. Музей  Георгія Вороного в с. Журавка  так і не відкрили.

Ось деякі рядки з з додатку до листа від 10 листопада 2008 р. адресованого  голові обласної ради Н.Романовій  «Історія  збереженням й нищення в Журавці меморіального будинку й пам’яті генія математики Георгія Вороного» написанаго Головою Українського міжнародного комітету  з питань науки і культури при НАН України, академіком НАН України Я.С.Яцковим.

 «З 1989 року, після переведення з будинку Вороного початкових класів Журавської школи у новозбудоване приміщення, меморіальний будинок нишком заходилися нищити односельці, доки не розтягли все, що можна було потягти. А вандалізм узаконив сумнівний «сход села Журавки», що його оформлено «Випискою з рішення сходу…» від 14 лютого 1993 року, де зокрема записано: «Схід села ВИРІШИВ: Знести приміщення школи (бувший будинок Г. Ф. Вороного) залишки підлоги зняти і використати для ремонту підлоги в церкві». Головував на тому «сході» Л. В. Полковніченко (голова Журавської сільради). До якого блюзнірства опустився «сход села Журавки»!.. І церкву прилучив до нього, та ще й з яким матеріальним інтересом!.. Мабуть, щоб освятити своє блюзнірство?.. Знехтував «сход села Журавки» не тільки тим, що будинок як історична пам’ятка був під охороною держави, а що найстрашніше, знехтував пам’яттю Людини, яка уславила Журавку на цілий світ, знехтував честю й совістю порядних селян...

8 жовтня 1993 р. будинок Г. Ф. Вороного обстежили заступник директора Музею народної архітектури та побуту України С. П. Смолінський і архітектор Н. С. Зяблюк та зробили кваліфікований висновок: «Будинок цілком придатний для відновлення і водночас потребує негайної допомоги. Він споруджений у зруб із брусів листяних порід. Зрубна техніка дає можливість реставрувати споруду без повного її розбирання, а з заміною лише окремих елементів стін. Тому будинок піддається реставрації досить простими способами. Після реставрації будинок потрібно використати з культурно-освітньою метою».

Того ж дня в Журавці побували учасники Міжнародної конференції, приуроченої 125-річчю від народження Г. Ф. Вороного. Вчені з України, Англії, Канади, Німеччини, Польщі, Росії, США, Чехії, Швейцарії приїхали вклонитися землі, де народився й похований геній. На жаль, меморіальний будинок великого математика перебував у такому ганебному стані, що його не наважились показати гостям: зірвано й вивезено дошки з підлоги, повиривано й забрано майже всі віконні коробки й рами та двері, порозбирано каміни з вогнетривної цегли, облицьовані художніми кахлями...  Побувала там тільки невелика група науковців з Інституту математики АН України.

За поданням директора Інституту математики АН України, член-кореспондента А. М. Самойленка, Президія АН України прийняла 29 жовтня 1993 р. рішення «Про відновлення будівлі чл.-кор. Російської АН Вороного у с. Журавка Чернігівської області», а Інститутові математики доручено взяти під свій контроль питання про відновлення будинку й розміщення в ньому меморіального музею геніального математика. На цій підставі директор Інституту математики АН України А. М. Самойленко негайно звернувся до представника Президента України у Варвинському районі Чернігівської області М. О. Галушки з проханням «віддати наказ про нагляд за будинком, щоб уникнути його подальшої руйнації, а також про проведення необхідних робіт по його консервації на зимовий період».

Та паралельно з цими відкритими офіційними намаганнями врятувати меморіальний будинок Г. Ф. Вороного велася підступна кампанія по його остаточному донищенню. І наприкінці жовтня 1993 року цю унікальну історико-культурну пам’ятку стерли з лиця землі… 

Не знаючи, що будинок уже зруйнували (районна влада мовчала – кругова порука злочинного аморалізму), директор Інституту математики АН України А. М. Самойленко зробив 11 січня 1994 р. подання віце-прем’єр-міністрові України з гуманітарних питань М. Г. Жулинському про внесення меморіального будинку Г. Ф. Вороного до плану реставраційних робіт на 1994 рік...  

…На тому святому місці, де Георгію Вороному являлось осяяння й де він творив геніальні відкриття планетарного масштабу, тепер… сусідів город.

Дехто з колишнього районного начальства кається, що санкціонував знесення меморіального будинку Г. Ф. Вороного, але то запізніле каяття. Необхідне відновлення всього зруйнованого, що пов’язане з іменем Георгія Вороного. Гідне вшанування світлої пам’яті генія й поширення його духовно-інтелектуальної спадщини має стати справою честі всіх земляків».

 Водночас,  музею Георгія Вороного в с. Журавка бути!!!

Щоправда, на жаль, не меморіальному музею, а  музею при Журавській загальноосвітній школі імені Георгія Вороного.

 Виділено музейну кімнату і керівництво, вчителі школи з вдячністю відзначають що кошти на її ремонт надійшли від депутата обласної ради, начальника обласного управління освіти та науки Заліського А.А.

 Складено каталог музейних експонатів, і серед них ті, що мають неоціненну вартість -  експонати  що належали родині вченого: фотографії з сімейного альбому,  предмети побуту, книги, документи.

Замовлено проект архітектурно-художнього рішення інтерєру та обладнання приміщення музею Георгія Вороного,  презентацію якого планується провести в день памяті вченого, 20 листопада 2010 року в с. Журавка.

Музею бути! Це внесено в програму діяльності нашого Фонду серед першочергових завдань.

Тож, звертаюся  до земляків, до всіх, кому дорога память  про людину зі світовим імям, до всіх  небайдужих, відгукніться! Звертаюся також до тих, хто у 1989 році перерахував кошти на реконструкцію  будинку Г.Вороного,  прошу вибачення, не за себе, за підірвану довіру і закликаю повірити!

Оголошується акція по збору благодійних внесків  на створення музею Георгія Вороного.

Розрахунковий рахунок Фонду : 26007000002204 в Банк «Демарк» у м Чернігові, МФО(код) банку 353575, код   ЄДРПОУ фонду 36326631.

Внески також можна здійснювати у  наступних валютах: у долларах США,  у євро, у російських рублях.

Переглядів: 1217 | Додав: fond_voronogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Мова сайту

Враховуючи численні побажання та з метою допомоги відвідувачам сайту, запроваджується GOOGLE ПЕРЕКЛАДАЧ. Фонд та адміністратор сайту не несуть відповідальності за якість перекладу та достовірність перекладеного тексту.

Контакти

Благодійний фонд імені Георгія Вороного

Україна, 17620, Майдан Центральний, 2
с. Журавка, Варвинський район, Чернігівська область,
тел. (0462)93-52-57

Код ЕДРПОУ: 36326631,
Р/р 26007000002204
в "Банк "Демарк"
м. Чернігів МФО 353575

Оберемко Ольга Миколаївна
м. т. 094-988-62-57
e-mail: Oberemko.O@gmail.com

Друзі сайту

Дідовець Михайло Леонтійович

Заслужений вчитель України, лауреат міжнародної премії в галузі вивчення точних наук,
м.т. 066-968-02-34

Сита Галина Миколаївна

Кандидат фізико-математичних наук
т. (044)278-66-39

ТОВ "Дружба Нова" - Генеральний директор Гайдай Сергій Анатолійович

смт. Варва Чернігівської області, вул. Горького, 8
тел. (04636)2-11-73, (04636)2-12-78

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Locations of visitors to this page

Copyright fond im Voronogo ©
Конструктор сайтів - uCoz