БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ІМЕНІ

Георгія Вороного

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Форма входу
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Прогноз погоди

Головна » 2010 » Листопад » 20 » Владика Іриней звершив заупокійну літію на могилі всесвітньовідомого математика Георгія Вороного
18:12
Владика Іриней звершив заупокійну літію на могилі всесвітньовідомого математика Георгія Вороного
20 листопада Преосвященніший єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив заупокійну літію на могилі всесвітньовідомого математика Георгія Феодосійовича Вороного, яка знаходиться на цвинтарі церкви села Журавка Варвинського району.

Георгій Вороний народився в містечку Журавка (нині - село Варвинського району Чернігівської області) 28 квітня 1868 року в родині відомого освітнього діяча, професора Ф. Вороного.


У 1885 р. закінчив Прилуцьку гімназію, вступив до Санкт-Петербурзького університету. Виявивши блискучі здібності, після закінчення повного курсу навчання (1889 р.) залишився при університеті для підготовки до отримання професорського звання. Після захисту магістерської дисертації (1894 р.) був призначений професором математики Варшавського університету. В 1897 р. захистив докторську дисертацію; в 1907 р. обраний членом-кореспондентом Петербурзької академії наук. Помер у Варшаві; згідно з заповітом, похований у Журавці, з якою підтримував тісний зв'язок упродовж усього життя.

З огляду на бурхливий розвиток актуальних напрямів науки впродовж останніх 20 років наукові праці Г. Вороного, особливо в галузі теорії чисел, набули світового значення. За життя вченого було опубліковано шість фундаментальних монографій та шість невеликих за обсягом праць. Кожна з його монографій відкривала нову галузь досліджень. Уже перший науковий результат Г. Вороного стосовно чисел Бернуллі (1890) виявив їхні фундаментальні властивості, вивчення яких триває досі.

Головним же результатом дисертаційних праць українського математика був опис загального кубічного поля цілих алгебраїчних чисел і побудова алгоритму для обчислення основних його одиниць, який згодом дістав назву "алгоритм Вороного". Узагальнення алгоритму неперервних дробів марно шукали протягом усього XIX ст. найкращі математики Європи. За цей науковий внесок Г. Вороний отримав премію ім. В. Буняковського (1896). Лише через 42 роки алгоритм Вороного наново відкрили німецькі математики.

Новий метод для знаходження членів асимптотичного розвинення арифметичних функцій, що його запропонував Г. Вороний у 1903 р., та формула підсумовування Вороного й тотожність Вороного, що ґрунтуються на згаданому методі, стали визначальними для подальших досліджень в аналітичній теорії чисел у XX ст.

Найвизначнішими за глибиною одержаних результатів є дві останні великі монографії вченого (1908-1909), які поряд із розробками Г. Мінковського заклали основу нової галузі математики - геометрії чисел.

Побудовані вченим математичні об'єкти, - діаграми Вороного, - в наші дні широко використовуються в багатьох актуальних напрямках науки, зокрема, в комп'ютерній графіці, геометричному моделюванні, створенні штучного інтелекту, розпізнаванні образів, конструюванні роботів, медицині, радіаційній фізиці, астрофізиці, кристалографії, археології тощо. Ними користуються вчені практично в усіх країнах Європи, у США, Канаді, Японії, Австралії, Гонконгу, Новій Зеландії.

У Сеулі (Корея) існує Дослідницький центр з діаграм Вороного. З ініціативи цього Центру з 2004 року в різних країнах світу проводяться щорічні міжнародні конференції, присвячені узагальненням діаграм Вороного та їх використанню.

Г.Вороний є одним із найбільш цитованих математиків світу. Сайт в Інтернеті Voronoi diagrams налічує більш як 100 000 WEB сторінок.

Сім'я Вороних, основним принципом виховання в якій було: не дбати про себе, про багатство, навіть не про славу, а лише про Україну - дала нашому народу ряд непересічних особистостей. Досить згадати батька вченого Феодосія Вороного - професора Ніжинської та директора Прилуцької гімназії, який ще за часів свого навчання у Київському університеті відрізнявся своєю громадянською позицією (цей факт в свій час відзначала Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач, мати Лесі Українки, сестра М. Драгоманова)), брав діяльну участь у створенні та роботі безкоштовних недільних шкіл для робітничої молоді. Разом із синами (їх у нього було троє) вони перетворили Журавку у певний осередок культури, побудували школу, відкрили бібліотеку.

Один із синів Георгія Вороного - Юрій, - став вченим-хірургом, він першим у світі зробив пересадку нирки людині (1934 рік). Чи багато кому в Україні нині відомий цей факт?

В 30-ті роки над могилою Г.Вороного було вчинено наругу, дехто із членів його родини розділив трагічну участь свідомої української інтелігенції, поплатившись свободою та навіть життям.

Джерело: www.orthodox.cn.ua

Переглядів: 1094 | Додав: fond_voronogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Мова сайту

Враховуючи численні побажання та з метою допомоги відвідувачам сайту, запроваджується GOOGLE ПЕРЕКЛАДАЧ. Фонд та адміністратор сайту не несуть відповідальності за якість перекладу та достовірність перекладеного тексту.

Контакти

Благодійний фонд імені Георгія Вороного

Україна, 17620, Майдан Центральний, 2
с. Журавка, Варвинський район, Чернігівська область,
тел. (0462)93-52-57

Код ЕДРПОУ: 36326631,
Р/р 26007000002204
в "Банк "Демарк"
м. Чернігів МФО 353575

Оберемко Ольга Миколаївна
м. т. 094-988-62-57
e-mail: Oberemko.O@gmail.com

Друзі сайту

Дідовець Михайло Леонтійович

Заслужений вчитель України, лауреат міжнародної премії в галузі вивчення точних наук,
м.т. 066-968-02-34

Сита Галина Миколаївна

Кандидат фізико-математичних наук
т. (044)278-66-39

ТОВ "Дружба Нова" - Генеральний директор Гайдай Сергій Анатолійович

смт. Варва Чернігівської області, вул. Горького, 8
тел. (04636)2-11-73, (04636)2-12-78

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Locations of visitors to this page

Copyright fond im Voronogo ©
Конструктор сайтів - uCoz