БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ІМЕНІ

Георгія Вороного

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Форма входу
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Прогноз погоди

Головна » 2011 » Серпень » 16 » Шедеври дизайнерського мистецтва, в основу яких покладено діаграми Г.Ф. Вороного.
21:05
Шедеври дизайнерського мистецтва, в основу яких покладено діаграми Г.Ф. Вороного.
 Свої наукові відкриття Георгій  Вороний зробив понад сто років тому.  Проте, з часом – вже у 70-х рр. ХХ ст., –  виявилося, що результати Вороного, абстрактні по своїй суті,  дають  математичний апарат для  багатьох практичних застосувань  у самих різноманітних сучасних галузях знань, від  комп’ютерної графіки,  проблем  розпізнавання образів, створення штучного інтелекту  до  молекулярної біології, астрофізики тощо.    Діаграми Вороного  стали навіть об’єктом абстрактного технологічного мистецтва – в Кореї і Канаді були організовані в художніх салонах виставки діаграм Вороного.  А ось тепер  їх стали застосовувати і в дизайнерських проектах.  Виявляється, використання діаграм Вороного дає можливість побудувати пружну стійку  структуру при мінімальному використанні матеріалу!      
         Нещодавно Інтернет-видання промислового дизайну "NOVATE.RU”  розмістило  декілька  публікацій про шедеври дизайнерського мистецтва, в основу яких покладено тривимірні діаграми Г.Ф.Вороного.  У Китаї за проектом дизайнера Hyun-Seok Kim’а будують яхту під назвою "Voronoi yacht", португальський архітектор Andre Koelho проектує лампу - гриб «по Вороному»,  у Римі зводиться перепончатий будинок, натхненням для  архітектури якого  стало крило бабочки, а ще існують незвичайні меблі від чилійських дизайнерів.
        Ось  що пише  з цього приводу вказане  видання  в статті «Twin shelves. Полиці-близнята від чилійських дизайнерів і російського математика»
[див. http://www.novate.ru/blogs/050910/15469/]:
       Хто б міг подумати, що математика може бути настільки тісно пов'язана з дизайном? Незвичайний союз дизайнерів зі студії gt2P і знаменитого російського математика подарував світові настільки ж незвичайні меблі. Полки-близнюки Twin shelves, про які піде мова, були створені чилійськими фахівцями як раз на основі тривимірних діаграм математика  Георгія Феодосійовича Вороного..


Тwin shelves це, до речі, навіть не полиці, а ціла система. Так, з "близнюків" можна скласти шафу з полками-осередками незвичайної форми ,що  побудовані за допомогою "розбиттів Вороного". Якщо укласти полки горизонтально,   утвориться  етажерка-перегородка, що розділяє кімнату на дві зони. А можна використовувати їх окремо, і тоді це буде два самостійних предмети меблів, схожих один на одного як дві краплі води.  Щоправда, трохи проблематично буде тим, хто надумає зберігати в такій шафі бібліотеку або ж компакт-диски.  Дуже вже невідповідна для цього форма цих поличок-розсічень, тому й практична цінність даного пристосування істотно знижується в очах споживача. Але якщо пам'ятати, що це дизайнерський продукт, який в 70% призначений радувати око і служити декоративним елементом, ця проблема стає такою несуттєвою ... 
 У статті «Сили природи. Лампа-гриб "по Вороному" від дизайнера Андре Коельо (Andre Koelho)» [див. http://www.novate.ru/blogs/100910/15508/]  йдеться про використання  діаграм Г.Ф. Вороного при  проектуванні  оригінальних вуличних світильників:
        Дружба з математикою у дизайнерів не тільки продовжується, але зростає і міцніє. Так, слідом за полками-близнюками Twin shelves, зробленими  чилійськими дизайнерамі зі студії gt2P на основі тривимірних діаграм математика Вороного, світ побачив світильник під назвою "Voronoi Lamp", створений португальським  автором Андре Коельо (Andre Koelho) за тією ж  технологією.



            Розповідаючи про свій проект, Андре Коельо (Andre Koelho), як і багато інших дизайнерів, стверджує, що здобував натхнення навколо, в природі, що нас оточує. Так, сонячне світло, яке  цілим оберемком  промінчиків пробивається крізь густе листя в лісах, крізь хмари і гілки дерев, наштовхнуло його на думку, що вказаний вище ефект можна відтворити і в мегаполісі, де НЕ ростуть високі дерева з густими кронами, а лише багатоповерхові будівлі, білборди, мости і вуличні ліхтарі навколо.
       Тому лампа-гриб "Voronoi Lamp" - це не кімнатна настільна лампа або торшер, а симпатичний ліхтар, який буде прикрашати вулиці міста. Днем зазначений вище гриб буде радувати перехожих тими химерними тінями, які впадуть на асфальт, коли сонячне світло пройде крізь отвори в його капелюшку. А ввечері і вночі гриб "по Вороному", що світиться,  стане місцевою визначною пам'яткою. Дуже заманливо буде  якщо не  посидіти в обнімку з коханим на лавці під світлом незвичайного ліхтаря, то хоча б сфотографуватися на пам'ять.
         Ще одним прикладом  застосувань  діаграм  Вороного є будівля, про яку йдеться у публікації  «Перепончатий будинок. Архітектура, яку надихнула бабочка» [див. http://www.novate.ru/blogs/050610/14858/]:
       Зоологічна  тематика останнім часом дуже популярна  в архітектурному світі. Згадати хоча би павільйон у вигляді кролика на всесвітній  виставці Expo-2010 в Шанхаї або  гігантського кита для виставки Expo-2012 в Йосу. А  от в Римі планують побудувати приміщення, структура  якого підказана структурою  крила бабочки.



           Будівля  під назвою  «Instant bridge, Rome» буде  побудована за  проектом компанії OFL architecture в місті Рим. Необхідність в ній виникла під час  розширення мосту, який проходить  над залізничною лінією.  Адже  територію, яка утворилася при цьому,  можна використати  для будівництва торгівельно--офісного центру. Тим більше, що  в цьому  районі як раз не вистачає таких інфраструктурних споруд.
            В  чотирнадцятиповерховій будівлі розмістяться торгівельні та офісні  приміщення, до яких  можна буде дістатися тільки пішки, на велосипедах або моторолерах.
            Сама структура будівлі запозичена спеціалістами компанії OFL architecture у крила бабочки, яке є ідеальним прикладом  того, як створити пружну, стабільну структуру при мінімальній кількості жорсткого матеріалу. Тому на створення «Instant bridge, Rome» піде на 30 відсотків менше металу, ніж пішло б на спорудження будівлі зі стовпів і балок.

                 А ось іще один проект: - «Яхта Voronoi yacht,  натхненна  діаграмою Вороного» [ див. http://www.novate.ru/blogs/140411/17363/]:

 Однією з візитних карток Літніх олімпійських ігор 2008-го року в Пекіні став стадіон «Пташине гніздо» з його дивовижною архітектурою. У зовнішньому вигляді суперяхти Voronoi yacht, проект якої створив дизайнер Hyun-Seok Kim, є щось схоже із згаданим стадіоном. Але надихнуло його на створення такого дизайну зовсім не пекінський стадіон, а діаграма Вороного.

             Діаграма Вороного (особливий метод розбиття площини на частини) дозволяє створювати максимально міцні структури з використанням мінімальної кількості матеріалу. Тому метод цей часто використовується в інженерних справах. Постійні читачі нашого сайту вже могли бачити застосування діаграми Вороного на практиці. Приміром, у проекті перепончатого будинку, натхненного бабкою, або вуличної лампи Voronoi Lamp від португальського дизайнера Андре Коельо (Andre Koelho). Ось і вже відомий нам за проектом мінімалістської яхти Dreamboat дизайнер Hyun-Seok Kim вирішив використати діаграму Вороного при створенні свого нового дітища – суперяхти  Voronoi yacht.

За допомогою діаграми Вороного в цій яхті буде створена верхня її частина, напівпрозора структура, під якою розташується основна зовнішня палуба судна. На цій палубі перебуватимуть сад з різними видами дерев і чагарників, басейн і майданчик для проведення вечірок на відкритому повітрі. При бажанні ж, коли буде холодна або дощова погода, за велінням господарів яхти, частина палуби, а то і вся вона легко може бути  закрита.

 А на самому верху яхти Voronoi yacht, вже на решітці, зробленій за допомогою діаграми Вороного, розташується ще одна невелика палуба з кількома невеликими басейнами-джакузі, місцями для засмаги, оглядовими майданчиками і затишними столиками під грибоподібними навісами. Довжина суперяхти Voronoi yacht складе 125 метрів, а ширина - до 20 метрів в найширшому її місці.

 Отже, коло застосувань  діаграм Вороного,  наукового здобутку нашого видатного земляка Георгія Вороного розширюється, ім’я його все більше стає відомим не тільки науковцям або технологам, але  і  представникам  різних видів мистецтва.
Це є ще одним нагадуванням нам про те, що  Журавка – місце, з яким Георгій Вороний був пов’язаний протягом усього свого життя,  повинна стати місцем пам’яті  Георгія Вороного і видатних представників його родини.
Ольга Оберемко – президент
Благодійного фонду імені Георгія Вороного
  http://voronuy.at.ua   
Переглядів: 2079 | Додав: fond_voronogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Мова сайту

Враховуючи численні побажання та з метою допомоги відвідувачам сайту, запроваджується GOOGLE ПЕРЕКЛАДАЧ. Фонд та адміністратор сайту не несуть відповідальності за якість перекладу та достовірність перекладеного тексту.

Контакти

Благодійний фонд імені Георгія Вороного

Україна, 17620, Майдан Центральний, 2
с. Журавка, Варвинський район, Чернігівська область,
тел. (0462)93-52-57

Код ЕДРПОУ: 36326631,
Р/р 26007000002204
в "Банк "Демарк"
м. Чернігів МФО 353575

Оберемко Ольга Миколаївна
м. т. 094-988-62-57
e-mail: Oberemko.O@gmail.com

Друзі сайту

Дідовець Михайло Леонтійович

Заслужений вчитель України, лауреат міжнародної премії в галузі вивчення точних наук,
м.т. 066-968-02-34

Сита Галина Миколаївна

Кандидат фізико-математичних наук
т. (044)278-66-39

ТОВ "Дружба Нова" - Генеральний директор Гайдай Сергій Анатолійович

смт. Варва Чернігівської області, вул. Горького, 8
тел. (04636)2-11-73, (04636)2-12-78

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Locations of visitors to this page

Copyright fond im Voronogo ©
Конструктор сайтів - uCoz