БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ІМЕНІ

Георгія Вороного

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Форма входу
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Прогноз погоди

Головна » 2011 » Січень » 5 » Математик, що випередив час
11:44
Математик, що випередив час
Володимир Желіба
земляк Вороного, член Фонду його імені.

Славна наша Чернігівщина – зачарований поліський край. Є тут і гаї – діброви, лісові хащі, плеса озер і повноводні ріки. Тут відвічно несе свої життєдайні води наша красуня Десна. А на небагатих на природню поживу нивах сільські трударі майстерно вирощують і збирають рясні врожаї пшениці, жита, ячменю, картоплі, цукрових буряків. Та жаль, майже вивели гречку і льон.

Це чудовий край і тут чудові люди з прекрасною душею і кмітливим розумом. Чернігівщина народила і виховала багато талановитих, видатних постатей – державних діячів, полководців, дипломатів, вчених, письменників і поетів, композиторів і артистів. І, врешті, це край партизанської слави.

Серед видатних особистостей минувшини на небосхилі Чернігівщини яскравою зіркою висвітлюється образ талановитого вченого математика Георгія Феодосійовича Вороного.

Народився він у 1868 році у селі Журавка Варвинського району і за його заповітом там же знайшов і відвічний спочинок. Прожив Вороний Г.Ф. всього сорок років. Але за такий короткий час наш земляк встиг здобути знання, захистити докторську дисертація, стати членом – кореспондентом Петербурзької Академії Наук, професором Варшавського університету. Наукові дослідження його залишили глибокий слід в сучасній математиці.

Праці Вороного випередили час майже на століття. Побудовані вченим математичні об’єкти, - Діаграми Вороного, - в наші дні широко вживається у багатьох актуальних напрямках науки, зокрема, в комп’ютерній графіці, геометричному моделюванні, створенні штучного інтелекту, розпізнанні образів, конструюванню роботів, медицині, радіаційній фізиці, астрофізиці, кристалографії, археології, тощо.

Починаючи з середини 70-х років ХХ століття роботи Вороного використовуються фахівцями різних галузей знань практично у всіх країнах Європи, у США, Канаді, Японії, Австралії, Гон-Конгу, Новій Зеландії. В Сеулі (Корея) існує Дослідницький центр діаграм Вороного, з ініціативи якого, з 2004 року в різних країнах світу проводяться щорічні конференції, присвячені узагальненням діаграм Вороного та їх використанню.

Тому можна з впевненістю сказати, що лиш тепер настав зоряний час нашого видатного земляка. Та, на жаль, на його батьківщині, в рідному селі Георгія Вороного цього не помітно. У 30-х роках минулого століття склеп з труною вченого було пограбовано і зруйновано. Зараз могила його огороджена і на ній встановлено невеликий обеліск, який далеко не відображає велич генія. До кладовища відсутня належна дорога, а та, що пролягає по вулиці, яка названа на честь вченого, потребує благоустрою.
На подвір’ї сільської школи, що носить ім’я Георгія Вороного і розташована в центрі села, на наш погляд, потрібно було б спорудити скульптурну композицію, що увінчує пам’ять про видатного земляка.

Слід визнати, що світ привернув свою увагу до цієї знакової особистості в науці, та, на жаль, ми в своєму домі часто залишаємося байдужими до неї.

Відродження та гідне вшанування світлої пам’яті генія і поширення його наукової і духовно – інтелектуальної спадщини має стати справою честі органів державної влади, святим обов’язком всіх його земляків. Ми повинні засвідчити світовій науковій спільноті, представники якої щороку приїздять вклонитись місцям де народився і жив Георгій Вороний, що не страждаємо безпам’ятством, а вшановуємо і передаємо з покоління в покоління про те, чого досяг наш славний земляк.

Наукова спадщина Г.Ф.Вороного робить честь Україні, бо надзвичайно широко запитана і високо поцінована далеко за межами нашої держави.

Зважаючи на все вище згадане та з метою, аби ім’я нашого геніального земляка було гідно вшановане на його батьківщині, 23 червня 2010 року створений благодійний фонд імені Георгія Вороного. Мета фонду поширювати знання про нашого видатного вченого, здійснювати благодійну діяльність в інтересах суспільства та окремих категорій населення шляхом об’єднання меценатів та здійснення цільових програм.
Розроблено та затверджено Статут фонду згідно з чинним законодавством держави. Ініціаторами створення благодійного фонду є нинішні і колишні мешканці с. Журавки, яким не байдужа їх мала батьківщина та її історія.

Членами фонду, згідно п.3.3 Статуту, можуть бути громадяни України, іноземці, особи без громадянства незалежно від національності віком від 18 років, а також юридичні особи незалежно від форм власності, які визнають Статут фонду, виконують основні завдання фонду, сплачують вступні та членські внески.

Хочеться сподіватись, що на Чернігівщині знайдуться меценати – патріоти, які дорожать славною історією рідного краю і долучаться до розпочатої благородної справи по вшануванню пам’яті нашого славного, геніального земляка. Дуже прикро, що не ми, а японці і корейці привернули увагу світової наукової спільноти до генія Вороного. Але і нам видалась можливість довести, що ми не страждаємо безпам’ятством.


Переглядів: 854 | Додав: fond_voronogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Мова сайту

Враховуючи численні побажання та з метою допомоги відвідувачам сайту, запроваджується GOOGLE ПЕРЕКЛАДАЧ. Фонд та адміністратор сайту не несуть відповідальності за якість перекладу та достовірність перекладеного тексту.

Контакти

Благодійний фонд імені Георгія Вороного

Україна, 17620, Майдан Центральний, 2
с. Журавка, Варвинський район, Чернігівська область,
тел. (0462)93-52-57

Код ЕДРПОУ: 36326631,
Р/р 26007000002204
в "Банк "Демарк"
м. Чернігів МФО 353575

Оберемко Ольга Миколаївна
м. т. 094-988-62-57
e-mail: Oberemko.O@gmail.com

Друзі сайту

Дідовець Михайло Леонтійович

Заслужений вчитель України, лауреат міжнародної премії в галузі вивчення точних наук,
м.т. 066-968-02-34

Сита Галина Миколаївна

Кандидат фізико-математичних наук
т. (044)278-66-39

ТОВ "Дружба Нова" - Генеральний директор Гайдай Сергій Анатолійович

смт. Варва Чернігівської області, вул. Горького, 8
тел. (04636)2-11-73, (04636)2-12-78

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Locations of visitors to this page

Copyright fond im Voronogo ©
Конструктор сайтів - uCoz