БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ІМЕНІ

Георгія Вороного

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 98
Форма входу
Випадкове фото
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Прогноз погоди

Головна » 2011 » Квітень » 28 » 28 квітня на базі села Журавка Варвинського району відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культу
17:10
28 квітня на базі села Журавка Варвинського району відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культу
У її роботі взяли участь голова комісії, начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Анатолій Заліський, а також її члени - декан філологічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Забарний, викладач Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування Раїса Ясочко.

Відповідно до порядку денного депутати обласної ради взяли участь у заходах з нагоди 143-ї річниці з дня народження видатного земляка, вченого-математика зі світовим ім’ям Георгія Федосійовича Вороного.

Відкрив урочистості голова Варвинської районної державної адміністрації Петро Бакуменко. У своєму вступному слові він зазначив, що праці Георгія Вороного випередили час майже на століття. Побудовані вченим математичні об’єкти та його діаграми в наші дні широко вживають в багатьох напрямках науки, зокрема, в комп’ютерній графіці, геометричному моделюванні, створенні штучного інтелекту, конструюванні роботів, медицині, радіаційній фізиці, астрофізиці, археології тощо. Починаючи із середини 70-х років минулого століття роботи Вороного використовуються фахівцями різних галузей знань практично в усіх країнах Європи. Епітафією життя цієї великої людини можуть служити слова його доньки Марії «Мій дід, батько, його брати і діти, вони були справжніми, тому що у нас у сім’ї учили ніколи не думати про багатство та й багатіями ми ніколи не були, і навіть не про власну славу, а тільки про славу України». Родина Вороних стала відданою науці, патріотами свого народу. Відновлення та гідне вшанування світлої пам’яті генія і поширення його духовно-інтелектуальної спадщини має стати справою честі всіх земляків та органів державної влади України. Ми маємо зробити все необхідне, аби ім’я нашого геніального земляка пам’ятали і шанували на його батьківщині», - наголосив голова райдержадміністрації.

Представила гостей  та привітала всіх присутніх з цією визначною подією президент-голова правління Благодійного фонду імені Георгія Вороного Ольга Оберемко. Вона закликала пам’ятати і пишатися тим, що журавці мають такого талановитого земляка, як Георгій Ворний.

Благодійний фонд був створений 23 червня 2010 року, діяльність якого проходить при активній підтримці кандидата фізико-математичних наук Галини Ситої, заслуженого вчителя України Михайла Дідовця та колективного члена фонду - СТОВ «Дружба-Нова» (с. Озеряни Варвинського району).

Мета фонду – здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства та окремих категорій населення шляхом об’єднання меценатів та сприяння практичному здійсненню регіональних місцевих програм. Основні завдання – популяризація наукових здобутків видатного українського вченого-математика Георгія Вороного, охорона і збереження культурної спадщини, сприяння розвитку науково-пошукової діяльності, виявлення математично обдарованих дітей та підлітків і сприяння розвитку їх здібностей тощо.

На сільському кладовищі біля могили Георгія Вороного та його батька відбувся мітинг-реквієм з нагоди 143-ї річниці від дня народження талановитого вченого-математика.

Журавський сільський голова В’ячеслав Пилипченко подякував учасникам реквієму за те, що вони приїхали вшанувати пам’ять їхнього видатного земляка, і висловив сподівання, що такі заходи будуть проходити і в майбутньому.

Правнучка Георгія Вороного, ад’юнкт-професор МАУП у м. Києві Неллі Швець-Ворона зазначила: «Для мене велика гордість і щастя, що я належну до роду Вороних, який так прославив Україну». Вона висловила щиру подяку голові, засновникам Благодійного фонду, обласній, місцевій владі за те, що її прадід, а разом з ним і родина не забуті.

«Зараз немає майже жодної галузі науки, промисловості, де б не використовувалися наукові здобутки Георгія Вороного. Декілька років тому він був найбільш цитованим  у науковому світі. Він прожив коротке, але достойне життя. Родина Вороних полишила і на землі Журавській, і в пам’яті людській хорший слід, вона внесла знання, культуру і благородство у наш сільський побут», – наголосив Надзвичайний і Повноважний посол України, депутат Верховної Ради першого скликання Володимир Желіба.

Серед заходів також були виставка-ярмарок виробів майстрів народних ремесел Чернігівщини, святковий концерт учасників художньої самодіяльності Журавського будинку культури,   поставлена сценка життя Георгія Вороного під назвою «Геній з Журавки» у виконанні Народного аматорського театру народної естради Варвинського РБК та учасників художньої самодіяльності Антонівського СБК та концерт колективів Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу.

Анатолій Заліський під час урочистого відкриття на будівлі Журавської загальноосвітньої школи меморіальної дошки про присвоєння їй ім’я Георгія Феодосійовича Вороного зауважив, що для Журавки це дійсно визначна подія. «Адже ми вшановуємо пам’ять нашого видатного земляка. Я впевнений, що в майбутньому до його могили їздитимуть так, як зараз їздять до інших видатних уродженців Чернігівщини. Ще декілька років тому жителі області мало знали про цю видатну особистість. І коли говориш людям, що математична академія носить його ім’я, то розумієш скільки мало ми зробили для того, щоб це ім’я зайняло достойне місце. І я, як один із засновників Благодійного фонду і депутат обласної ради, намагаюся зробити, так, щоб і музей наш мав більш достойний вигляд, бо цікава не тільки постать самого Вороного, вся сім’я цікава. Приємно, що в цьому році будуть вперше вручені обласні премії імені Вороного кращим викладачам вищих навчальних закладів. Цей захід більше познайомить жителів нашої області і не тільки з цікавою людиною, дійсно вченим з великої літери. Нам потрібно зробити все для того, щоб наш видатний земляк Георгій Федосійович Вороний посів гідне місце, якого він і заслуговує у нашій державі», - підкреслив депутат обласної ради.

З обласного архіва він передав до музею копію атестата зрілості Георгія Вороного.

Анатолій Заліський разом з начальником відділу освіти Варвинської райдержадміністрації Володимиром Кутовим і директором Журавської ЗОШ Михайлом Момотом нагородили переможців математичного турніру, який проходив серед учнів 6, 7, 8-х  класів на базі району, грамотами та вручили їм подарунки.

Під час виїзного засідання депутати обласної ради ознайомилися з роботою Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені І.Я. Франка.

Довідково:

Вороний Георгій Феодосійович (28 квітня 1868 — 20 листопада 1908) – вчений-математик. Народився у селі Журавка Варвинського району Чернігівської області.

Навчався у Санкт-Петербурзькому університеті.

У 1894 році захистив магістерську дисертацію на тему «Про цілі числа, залежні від кореня рівняння третього ступеня». У тому ж році був вибраний професором Варшавського університету, де вивчав ланцюгові дроби.

У 1897 році захистив докторську дисертацію на тему «Про одне узагальнення алгоритму безперервних дробів», удостоєну премії імені Буняковського.

Помер в рідному селі від жовчекам’яної хвороби.

На честь Вороного названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.

Справжнє значення започаткованих ним наприкінці минулого - початку нинішнього століття нових напрямків у галузі теорії чисел розкривається лише в наш час. Праці Георгія Вороного набули особливо великого значення за останні двадцять років. Це пов'язано із розвитком комп'ютерної графіки, молекулярної біології, радіаційної фізики, космології, створенням штучного інтелекту. За своє коротке (40 років) життя Г.Вороний написав 12 наукових праць, але 8 з них успішно використовують і до сьогодні.

Джерело: http://www.chernihiv-oblrada.gov.ua/





























Переглядів: 1669 | Додав: fond_voronogo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Мова сайту

Враховуючи численні побажання та з метою допомоги відвідувачам сайту, запроваджується GOOGLE ПЕРЕКЛАДАЧ. Фонд та адміністратор сайту не несуть відповідальності за якість перекладу та достовірність перекладеного тексту.

Контакти

Благодійний фонд імені Георгія Вороного

Україна, 17620, Майдан Центральний, 2
с. Журавка, Варвинський район, Чернігівська область,
тел. (0462)93-52-57

Код ЕДРПОУ: 36326631,
Р/р 26007000002204
в "Банк "Демарк"
м. Чернігів МФО 353575

Оберемко Ольга Миколаївна
м. т. 094-988-62-57
e-mail: Oberemko.O@gmail.com

Друзі сайту

Дідовець Михайло Леонтійович

Заслужений вчитель України, лауреат міжнародної премії в галузі вивчення точних наук,
м.т. 066-968-02-34

Сита Галина Миколаївна

Кандидат фізико-математичних наук
т. (044)278-66-39

ТОВ "Дружба Нова" - Генеральний директор Гайдай Сергій Анатолійович

смт. Варва Чернігівської області, вул. Горького, 8
тел. (04636)2-11-73, (04636)2-12-78

Календар свят
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Locations of visitors to this page

Copyright fond im Voronogo ©
Конструктор сайтів - uCoz