БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ІМЕНІ

Георгія Вороного

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум фонду » Форум фонду » Пропонуємо читачам висловити своє ставлення до цього твердже
Пропонуємо читачам висловити своє ставлення до цього твердже
fond_voronogoДата: Четвер, 30.12.2010, 15:02 | Повідомлення # 1
Рядовой
Група: Адміністратори
Повідомлень: 2
Репутація: 0
Статус: Offline
Цього року виповнилося 100 років пам’яті Феодосія Яковича Вороного (1837-1910),- професора Ніжинської гімназії, першого директора Прилуцької гімназії, людини прогресивних поглядів, видатного педагога і громадського діяча.
Він був одним із ініціаторів створення безплатних недільних шкіл для робітничої молоді. Під час свого навчання у Київському університеті Св. Володимира викладав історію у київській Подільській школі (1859-1861). У 1859 року зустрічався з Т.Г.Шевченком. У січні 1861 року підписав колективного листа до Т.Г.Шевченка з подякою за надіслані для київських недільних шкіл 50 примірників «Кобзаря».
Своє ставлення до недільних шкіл Феодосій висловив у праці «Які необхідні умови для складання бібліографічного підручника з російської історії для недільних шкіл», написаної ним під час навчання в Університеті. Вважаючи важливим і невідкладним завданням поширення серед народу історичних знань та ознайомлення з суспільними науками, підкреслював, що вони принесуть велику користь: ці знання «прояснюють розум людини, надають їй більш широкого розуміння свого становища у житті і нерідко вказують, як найкраще вона може розпорядитися даними їй силами до кращого благополуччя і для себе, і для інших». На його думку, «неможливі успіхи політичного та суспільного життя без просвіти народу моральними науками»
(Посилання: Г.І.Марахов «Т.Г.Шевченко у колі сучасників» Словник персоналій. – вид-во Дніпро, – Київ, 1976).
Пропонуємо читачам висловити своє ставлення до цього твердження Феодосія Вороного.
 
Форум » Форум фонду » Форум фонду » Пропонуємо читачам висловити своє ставлення до цього твердже
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright fond im Voronogo ©
Конструктор сайтів - uCoz